Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Η σύγχρονη κτηματομεσιτική αγορά στην Ελλάδα

Οι επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα, είναι αλήθεια ότι πέρασαν μία πολύ μεγάλη περίοδο παρακμής, κυρίως σε ότι αφορά τον κτηματομεσιτικό κλάδο. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, λειτούργησαν ανασταλτικά παραγκωνίζοντας μη παραγωγικά τα κριτήρια που οδηγούν σε ασφαλείς επενδύσεις ακινήτων. Λίγο ο φόβος και η αβεβαιότητα των επενδυτών, λίγο ο περιορισμός των κινήσεων και η περιορισμένη διακίνηση μετρητών στην αγορά, δημιουργήθηκε ένα κλίμα ανασφάλειας, ρίχνοντας σημαντικά τα ποσοστά των κοινών κτηματικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, πολλοί επενδυτές έχασαν αρκετά χρήματα, μειώνοντας τις τιμές των ακινήτων τους, προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα ρευστό και παράλληλα άλλαξαν κατεύθυνση σε ότι αφορά το κτηματομεσιτικό τους ενδιαφέρον. Φτάσαμε λοιπόν σε μία αγορά στην Ελλάδα, που το ενδιαφέρον ολοένα και μειωνόταν, ενώ οι δυνατότητες ολοένα και περιοριζόταν. Όμως, η συνολική εικόνα είναι κάτι που θα έπρεπε κανείς να κοιτάει, μάλιστα από την αρχή αυτών των καταστάσεων.

Σύμφωνα με αρκετούς και έμπειρους κτηματομεσιτικούς παράγοντες, το κλίμα αυτής της αβεβαιότητας τα τελευταία χρόνια, προσέφερε πρόσφορο έδαφος σε ξένους επενδυτές γης. Πολλές ξένες και μεγάλες εταιρείες στην κτηματική αγορά, φαίνεται ότι εκδηλώνουν έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για πολλές περιοχές κτημάτων και κατοικιών στη χώρα μας, με βασικό και κύριο στόχο τα επονομαζόμενα «φιλέτα»! Είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω των μεγάλων τραπεζιτικών ομίλων, οι εταιρείες αυτές προσπαθούν να δράττουν των ευκαιριών και να αποκτήσουν πολύ οικονομικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ακίνητα.

Ο σκοπός χρήσης τους ποικίλει. Σε κάποιες περιπτώσεις οι επενδυτικές εταιρείες αυτές μεταπωλούν τα ακίνητα ή τις κατοικίες σε ξένους ενδιαφερόμενους, έναντι πολλών περισσοτέρων χρημάτων από αυτά που δαπάνησαν για την απόκτηση τους. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις ο σκοπός χρήσης είναι η ενοικίαση των συγκεκριμένων κατοικιών με τη σαιζόν, σε ξένους που κάνουν τις διακοπές τους εδώ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα κέρδη των εταιρειών αυτών είναι σημαντικά και μεγάλα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι πρότινος οι τραπεζικοί όμιλοι εκδήλωναν μειωμένο ενδιαφέρον για απόκτηση μιας κατοικίας ή ενός κτήματος, έναντι εξόφλησης ενός δανείου. Πλέον όμως αυτό έχει αντιστραφεί και αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ότι οι τράπεζες προτιμούν να πάρουν το ακίνητο έναντι του δανείου, αφού με τη μείωση μισθών, συντάξεων και τον περιορισμό των αναπτυξιακών υποδομών στη χώρα μας, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει τελικά ο οφειλέτης να ξεπληρώσει το δάνειό του, ενώ παράλληλα η μεταπώληση των ακινήτων αυτών σε ξένες επενδυτικές εταιρείες θα προσφέρει άμεσα ρευστό στην εν λόγω τράπεζα.

Σε αυτό συμβάλει τα μέγιστα και η κρατική νομοθεσία, περί προστασίας των καταναλωτών σχετικά με τα δάνεια στέγασης. Όπως μπορεί κανείς πολύ εύκολα να διακρίνει, μέσα από τα νομοθετικά πλαίσια αυτά, το πιο εύκολο πράγμα από όλων των τύπων τους συμβιβασμούς είναι η παράδοση της υποθηκευμένης κατοικίας. έτσι οι τράπεζες έχουν ένα ζεστό χαρτί στα χέρια τους και έτοιμες επενδυτικές εταιρείες από πίσω τους για να αλληλοευεργετηθούν.

Είναι άξιον απορίας, το γεγονός ότι λιγοστοί ελληνικοί επενδυτικοί παράγοντες έχουν εμφανιστεί για να ωφεληθούν κατά τον ίδιο τρόπο από την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα στις μέρες μας. Στην πραγματικότητα οι ευκαιρίες είναι μπροστά τους και μάλιστα με εξαιρετική απόδοση. Αρκεί να έχουν όλοι τα μάτια τους ανοικτά και στο μυαλό τους ευρείς ορίζοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου